Det blommar på balkongen

Nu blir det bara växter i detta inlägget. Utöver fotograferingen, så är ju växter och blommor mitt stora intresse också. Det är så roligt och utan växter vill jag absolut inte vara. Fast jag försöker ändå varje år att dra ner lite på växterna. Det är ju en del jobb med växter också, när man odlar på balkong och i uterum. Tunga, stora krukor. Krukor som ska tömmas på gammal jord, ny jord som ska bäras upp från bilen, fast det gör ju maken, och en väldans massa vattnande. Det torkar så fort på vår balkong, både blåst och sol är uttorkande. Men det brukar ändå alltid sluta med att det blir för många växter varje år, svårt att låta bli 🙂 Och så länge man orkar hålla på, så får man ju verkligen lön för mödan när det sen blommar.

Sommarnejlikan Pink Kisses, blommar för fullt nu.
En härlig hängpelargon
Clematis Boulevard blommar fint nu. Jag trodde ett tag att den inte överlevt vintern för den har stått ute på balkongen hela tiden. Men den har klarat sig fint.
Min övervintrade Klockranka. Den är lite risig nu men blommade för ett tag sedan. Jag har inte kunnat förmå mig att klippa ner den ännu för det är nya knoppar på gång. Jag vet inte hur den skulle bete sig om jag klipper ner den helt, men jag får nog göra det snart ändå.
Bacopa, Snöflinga, den lyser upp med sina vita blommor och blommar rikligt.
Kan någon gissa vad detta är? Jo, det är kikärtor! Jag skulle sätta ärtskott och tog fel på dem. Jag har både vanliga gula ärtor och kikärtor. Det är de gula torkade ärtorna man använder till ärtskott. De ser likadana ut när de är torkade. Ärtskott är ju så gott och nyttigt, men dessa fick växa bara för skoj skull. En otrolig växtkraft har dom. Och jag har riktiga ärtskott på gång nu också. Vet inte om man kan äta även kikärtskott?
Sen är jag väldigt förtjust i Palettblad. Det finns ju oändliga variationer och färger på dem. Jag beställde lite fröer i våras och detta är en av dem. De växer fort och kan stå ute på sommaren.
En annan sort, vacker den också.
Och så har jag köpt fröer till en spännande växt som jag läste om för ett tag sedan, Månvinda, Ipomoea alba. Bilden har jag lånat från:

Impecta

Den får stora, vita doftande blommor som, till skillnad från de vanliga Ipomoeorna, Blomman för dagen, blommar på natten! Den kallas också för Ipomoeornas ”Nattens drottning”. Jag har sått den nu och det ska bli väldigt spännande att se hur den blir och om jag lyckas få den att blomma!

Jag har ju fler växter än dessa, men det skulle bli ett alldeles för långt inlägg om jag skulle ta med alla här 🙂 Tar några då och då.

8 reaktioner på ”Det blommar på balkongen

 1. Ljuvliga bilder Ulla och verkligen roligt att få se vad du har på din balkong och i uterummet. Frodigt verkar det vara 🙂 Sommarnejlikan du köpte blev ju jättefin. Förstår att du har svårt för att klippa ner din klockranka, kan du inte försöka spara ett par rankor? Eller den kanske är alldeles för trasslig för det. Hur som helst är det roligt att du lyckats övervintra den.
  Och så kan jag tala om att jag faktiskt hade ‘Nattens Drottning’ ett år. Det var lite roligt för den blommade verkligen sent på kvällen, vet att jag ibland satt uppe länge och väntade på att blommorna skulle slå ut och när dom gjorde det var det lite magiskt. Hoppas du kommer att lyckas med den. Men du får vara beredd på att vara vaken länge 🙂

  Kram och fortsatt fin torsdag!

  Gilla

  • Aha, så du har haft Månvindan! Jag tyckte den verkade spännande när jag läste om den för ett tag sedan. Kanske lite sent att så den nu, men sommaren blir ju lite längre när man har uterummet. Och ja, jag ska sitta uppe om jag ser att det är blommor på gång 🙂 Precis, så är det med klockrankan. Den är så trasslig så det går inte att följa en ranka. Får nog försöka förmå mig att klippa ner den helt. Kanske den sätter nya rankor då.
   Ha det så gott Anita och tack!
   Kram!

   Gilla

 2. Så mycket fint du har på balkongen och så vacker bildserie på dem! Fantastiskt att klematisen har överlevt på balkongen! Jag nämnde ju den där nejlikan, att den hade överlevt på komposten – men jag klantade mig, grävde fram plantorna och skulle plantera om dem, men något kom i vägen och jag glömde dem och de torkade. Men nu har jag köpt nya, de är så fina och blommar hela sommaren.

  Gilla

  • Tack! 🙂 Jag blev jätteglad när jag såg att clematisen hade överlevt. Javisst är nejlikorna härliga, de bara blommar och blommar och doftar gott, speciellt när det är varmt!

   Gillad av 1 person

 3. Så vackert det blommar på din balkong. Många fina och spännande blommor och extra spännande det där med kikärtorna. Jag odlar också ärtskott emellanåt för det är så gott att ha på mackan eller smörsteka tillsammans med vitlök och ha till någon smarrig maträtt. Njut av allt det vackra!!

  Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.