Bokskogen grönskar

Nu börjar bokskogen grönska lite smått. Det är så vackert med den där speciella skira bokgrönskan. Nu har ju bokskogen inte helt kommit igång ännu. Det är de unga bokträden som grönskar först. De äldre är inte utslagna ännu. Det dröjer nog ett par veckor till innan det blir så där ljuvligt vackert i bokskogen. En liten försmak fick vi här i alla fall när vi gick en runda i Änggårdsbergen, närmare bestämt i Lilla Änggården, för det är där bokskogen finns.

Två yngre bokträd som börjar slå ut
Det riktigt lyser grönt emellan stammarna
Nyutsprungna bokblad på, också, en yngre bok.
Lite rödbruna i färgen är dessa blad och detta är inte bokblad ( tror jag inte i alla fall, för ingen av de stora bokarna hade utslagna blad ännu. Jag kollade inte så noga, jag bara tyckte bladen var fina 🙂 )
Björken börjar också slå ut
När vi hade gått ett tag och satte oss på en bänk i bokskogen för att fika, så sa min man: ser du blommorna därborta? Nä, vilka blommor, sa jag. Därborta, sa maken och pekade och då såg jag! Ett vildväxande körsbärsträd mitt i skogen. Så jag gick ju dit direkt efter fikat 🙂
Lite svåråtkomna då blommorna satt högt upp, men så vackert.
Och så gick vi förbi Axlemossen också. Det som är så rödbrunt är pors som blommar.
Vi parkerade på ett annat ställe idag, inne i ett bostadsområde, alldeles intill Botaniska trädgården. Det var fullt på vår vanliga parkering så vi körde till andra änden av Änggårdsbergen, som från detta hållet börjar med Lilla Änggården. Och där kunde jag inte låta bli att ta denna bilden. Magnolior som blommar samtidigt som häcken fortfarande har kvar sina höstblad.

Det blir nog ett besök i bokskogen om ett tag igen, för att se när den står i full skrud. För det finns nästan inget vackrare på våren än en nyutslagen bokskog! 💚

6 reaktioner på ”Bokskogen grönskar

 1. Tack för att jag får följa med på era promenader Ulla 🙂 Jag njuter som vanligt av alla bilder. Bilden med den ensamma körsbärsblomman mot den mjuka grå bakgrunden är magisk. Vilken tur att din make hjälpte dig hitta den. Bilden från Axelmossen påminner mycket om en plats vid en av sjöarna vi brukar besöka, där lyser det också rött. Och den nedersta bilden med magnolian som möter vad det nu är, avenbok kanske, är så vacker. Vintern som lämnar över till våren.

  Kram och fin söndag!

  Gilla

  • Tack Anita och ja, du är så välkommen så att följa med på promenaderna! 🙂 Körsbärsträdet där mitt i skogen hade jag nog inte upptäckt själv, så det var en liten bonus där. Ja, jag tror också att det är en avenbokshäck, dess gamla och bruna blad brukar ju sitta kvar länge. En härligt tid nu även om det fortfarande är kyligt.
   Kram!

   Gilla

 2. Den där skirheten, när träden står och lyser av vårglädje i sitt nya bladverk, den är så fantastik. Så fin vårfotoserie där jag särskilt gillar de två översta och den sagolika sista bilden.

  Gilla

 3. Den skira vårgrönskan… Jag vet inte om det finns något vackrare. Och du återskapar det så otroligt vackert!!
  Även jag hann med ett besök i Botaniska under Valborgshelgen. Men vi var där på söndagen och trots att vi var där strax före kl.10 så var det fullt av besökare. Vi gjorde valet att parkera bilen på andra sidan, vid den som heter Lilla Parkeringen och där fanns det plats. Men när vi skulle åka hemåt ett par timmar senare rådde det fullkomligt kaos just där!! Hjälp! Det var knappt vi kunde ta oss ut pga alla väntande bilar som stod överallt.
  Fantastiska bilder och så kul att du namnger växterna. Hade ingen aning om att den vackert bruna växten heter Pors… Tack!

  Gilla

 4. Tack snälla Susanne! Vad roligt att ni hann med ett besök i Botaniska även om söndag nog inte är den bästa dagen för besök där. Helgerna är det alltid mycket folk och jag tror det är ännu mer folk nu under pandemin. Vi har ju förmånen att kunna gå där en vanlig veckodag, då är det betydligt lugnare 🙂
  Ja, porsen blir väldigt rödbrun när den blommar och den växer ofta vid sjöar. Sätter färg i landskapet nu 🙂

  Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.