Kamelia, Camellia Japonica

Nu blir det ett litet växtinlägg om Kamelian.

Camellia Japonica, som är det latinska namnet, härstammar från Japan, Taiwan och Korea och är släkt med tebusken, som kommer från Kina. Båda hör till familjen Theaceae, teväxter.

Kamelian är en underbar växt och finns med blommor i många former och färger. Kamelian trivs inte inomhus, så låt dig inte frestas att köpa en, om du inte har en inglasad balkong, uterum, sval glasveranda eller liknande utrymme, som du kan ha Kamelian i under vintern. Den vill stå svalt då. På sommaren trivs den ute, men inte i full sol.

Min kamelia med rödvita blommor blommar nu.
Här är en blomma som är mest vit. De kan bli lite olika i färgen

Ställer man en Kamelia inne, så dröjer det inte länge förrän alla knoppar trillar av. Den tål helt enkelt inte den ofta torra, och varma inomhusluften på vintern. Det är dömt att misslyckas.

Kamelian går bra att odla i kruka. Den vill ha sur och kalkfattig jord, samma typ som till Rhododendron. Man behöver inte plantera om den varje år heller. Lite näring för surjordsväxter kan man ge den ibland. Man kan beskära den lite efter blomningen, om den blir för spretig. Det har jag gjort med min rödvita flera gånger. Den är nog minst 10 år gammal nu.

Denna rödvita kamelian har ett sortnamn också, men jag kommer inte ihåg vad det är. Jag kallar den för polkagris kamelia, för blommorna liknar ju verkligen en polkagris i färgen.

I februari 2020 köpte jag en rosa Kamelia, ‘Spring festival’. Den blommar inte ännu men har många knoppar. Jag läste på lite om den och det stod att den skulle vara helt vinterhärdig och skulle tåla ända ner till 20 minus! Hm, kan det verkligen stämma tro? I så fall är det ju en kamelia man skulle kunna ha i sin trädgård året om, i alla fall i södra Sverige.

Det finns även höstblommande kamelior och det ska jag skaffa mig en också. Det finns många sorter att välja på där också. Jag får röja lite i uterummet så jag får plats med fler, för en underbar växt är det och ger man den bara rätt förhållande, så är den inte så svårskött.

4 reaktioner till “Kamelia, Camellia Japonica

 1. Mmmm …. visst är dom ljuvliga. Tror att det är både din och min favoritblomma så här på vårvintern. Din polkagris är så vacker. Tycker om att den har så mycket vitt och så lite fina röda streck. Har en som är lite tvärtom, rosaröd med vita streck. Min vita däremot som brukar blomma februari mars började ju blomma i början av december. Det har den inte mått bra av, knopparna slår ut till hälften sedan faller dom. Som tur är har jag tre andra som ännu inte börjat blomma så dom hoppas jag ska glädja mig i mars/april som dom brukar 🙂
  En höstblommande låter härligt. Här finns det tyvärr inte plats för fler 😉

  Här snöar det ny ymnigt! Snöskottning till kvällen och färgerna kommer återigen att domineras av vitt!
  Kram Anita

  Gilla

  1. Ja, Kamelior är en favoritblomma! De är underbara och jag vill gärna ha en höstkamelia också för då får man ju kameliablomning en längre tid. Kanske nästan hela året utom på sommaren 🙂
   Det har hänt mig också att kamelian, den rödvita, har börjat blomma för tidigt och sen tappat alla knoppar. Tråkigt när det blir så. Vi får hoppas att dina andra blommar som de ska sen.
   Kram och tack 🙂

   Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.