Botaniska trädgården 1 mars

Årets första besök i Botaniska här i Gbg gjorde vi den 1 mars. Att leta vårtecken där är alltid roligt. Vi har inte varit där sen i slutet på sept 2023. De bygger nya växthus och det är mycket arbete som pågår i trädgården just nu. Det blir säkert jättefint när det blir klart. Det ska bli väldigt kul när man får gå in i de nya växthusen, men det kommer att dröja några år till. Det ska vara klart 2028.

Här är några av de vårtecken som vi fann i trädgården.

Krokusar som stod alldeles intill en husvägg. Annars var det inga krokusar utslagna ännu i backarna som brukar ”lysa” av vårblommor på våren. Lite tidigt ännu.

Trollhasseln blommade för fullt.

Magnolia knoppar, så ludna och fina de är i början.

Snöklockorna blommade intill den lilla bäcken.

Kejsarolvon. I år är de mycket senare. De kan blomma redan i december men denna vintern har ju varit kall så de har precis börjat blomma.

I backen upp mot klippträdgården kan man se denna lilla bro. Man kan även gå på små sidovägar upp om man inte tar ”huvudleden”.

Och det dröjer ju ett tag till innan Rhododendron blommar. Men när de gör det, då är det magiskt att gå här. Jag letade också efter Alprosen, den brukar blomma tidigt, men jag såg inga.

Kanske inte direkt något vårtecken, dessa blad. De är färggranna hela året. Och väldigt vackra tycker jag. Nu minns jag inte namnet på denna växt. Får kolla nästa gång. 😀

Längre fram så kommer det att bli ett hav av tulpaner också i gräsmattorna runt omkring spegeldammen, alldeles i början av parken. Det ska jag försöka att inte missa i år. 🌷

10 tankar på “Botaniska trädgården 1 mars

  1. Så otroligt skönt med ett vårinlägg. Kan krokusen vara snökrokus tro? Dom brukar vara tidiga och har den färgen … kanske något ljusare. Bilden på trollhasseln är så fin med de andra som anas i bakgrunden. Växten på den nedersta bilden är väldigt fin. Vilka vackra blad. Så fräscha och fina. Spännande med nya växthus.

    Kram

    Gilla

    • Det kan säkert stämma att det är snökrokus, den såg lite sprödare ut än de vanliga krokusarna. Ja, härligt nu när det börjar hända lite i natur och trädgårdar. Tack så mycket Anita och ha en fin söndag!
      Kram

      Gilla

  2. Åh vad fint och så mycket färg. Älskar den sista busken, blir väldigt nyfiken på vad den heter, försökte med några plantappar men det gick inte bra 🙂 Har aldrig sett trollhassel blomma, en väldigt vacker blomma!

    Gilla

  3. Trollhasseln är bara så fin. Var och kikade på dem vi har i en park men det dröjer nog ett bra tag än innan de blommar. Magnoliaknoppar har jag dock fotat i en annan park men glömt av bilderna. Kan växten med de vacka bladen vara en fransklocka, Shortia uniflora? Jättefina vårbilder!

    Gilla

    • Ja, växten du nämner, den är det säkert! Jag tycker mig känna igen namnet nu när jag ser det här. Jag läste ju på skylten men sen glömde jag vad det stod. 🙃 Stort tack!

      Gillad av 1 person

Lämna en kommentar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.