Mareld, naturens underverk

Just nu så har vi kunnat uppleva mareld här på Västkusten. Ända från Bohuskusten ner till Varberg och kanske ännu längre söderut, har mareld kunnat ses. Det är ett fantastiskt vackert ”skådespel” i havsvattnet. Det brukar uppträda på sensommaren, i augusti, september annars, så det är lite ovanligt att se det så här sent på året.

När vågen bryts mot stranden lyser det blått!

Det är små plankton i havet som blir självlysande när det är mörkt och vattnet kommer i rörelse. Så min man och jag gav oss ut en kväll för att titta på det. Vi ”lekte” som små barn vid strandkanten, rörde om med pinnar och kastade i några stenar osv för att få ännu mer rörelse. 🙂

Här kommer en liten våg som bryts
Det blir automatisk rörelseoskärpa när man fotograferar

Bilderna håller inte högsta kvalité för det är väldigt svårt att fotografera i mörkret och jag är ingen van mörkerfotograf. I stan är det lättare för där finns så mycket annat ljus som hjälper till. Men vid havet är det ju inget annat ljus än marelden. Här hade jag min kompaktkamera för den är väldigt ljusstark och lätthanterlig. Men jag skulle vilja prova också med systemkameran och se hur det hade blivit. Om det nu är kvar så pass länge.

Ett litet blått monster tittar fram 🙂 Det ser ut som en krabba men det är en tångruska.
Och så här ser det ut på dagen, som ett orangerött färgpulver i vattnet
Vi var ute och letade på dagen var någonstans vi kunde se marelden på kvällen
Och vi fann det här på Smithska udden, som vi inte har långt till.

Vi såg även att det fanns på Amundön, några mil söder om Göteborg när vi gick en promenad där, men det är lite längre att köra dit på kvällen och också längre att gå i mörkret.

Vägen ut till viken på Smithska udden. Vi hade ficklampa med oss när vi gick så vi kunde se var vi satte fötterna 🙂

Det var i alla fall en härlig naturupplevelse. Jag har sett mareld tidigare men det var länge sedan. Och att få se mareld i december är en fantastisk ljusglimt i mörkret!

12 reaktioner på ”Mareld, naturens underverk

 1. Men, så roligt att du har fångat marelden. Jag har bara hört talas om den i ”Kostervalsen” och aldrig förstått vad det varit. Tror någon av raderna är … ”Ut på hav vi gå, där som marelden blänker så blå”. Vilken intensiv blå färg det blir, nästan som vågor fulla av ädelstenar. Tack för att du gav dig ut och fotograferade så vi fick se.

  Kram Anita

  Gilla

  • Tack Anita! Det lyser verkligen blått om marelden, det är ett fantastiskt fenomen att beskåda, såå vackert.
   Det allra bästa är väl att få möjlighet att se det i verkligheten, svårt att avbilda det riktigt rättvist på bild. Jag vet inte om det förekommer mest på västkusten eller om det också finns även på ostkusten.
   Ha en fin helg!
   Kram Ulla

   Gilla

 2. Pingback: Mareld, lysmaskar och eldflugor fascinerande ljusglimtar i mörker – Seniorvinklat

 3. Hej! Har just skrivit ett inlägg om bl a mareld. Anki tipsade och länkade till din blogg. Tog mig friheten att länka till den och dina fantastiska bilder på marelden dag som natt. Det måste ha varit ganska hisnande att titta på detta skådespel. Hoppas det är OK?
  Önskar dig en trevlig helg med fler fina upplevelser med kameran i naturen!

  Gilla

  • En fantastiskt härlig upplevelse var det i mörka december. Vi var och tittade på dagen idag om det fortfarande låg kvar, men nu var det helt borta så vi hade tur som fick se det.
   Och stort tack!

   Gillad av 1 person

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.